Ha elvakít a szerelem - Rena Olsen: Veled, mindörökké

0:48


Egy szép, szerelmes történet bemutatása éppen aktuális volna Valentin-nap közeledtével, de talán egy elriasztó tanmese az érzelmek erejéről még izgalmasabb.

Rena Olsen Egy szót se szólj! című regényével már letette névjegyét a thrillerírók asztalára, amely abszolút nem felelt meg az elvárásaimnak, valami egészen mást kaptam, mint amire számítottam. Ezért is voltam kíváncsi a szerző új, Veled, mindörökké című könyvére, amely a szerelem okozta "vakságról", a szeretet utáni erős vágyból fakadó rossz ítélőképességről és a családon belüli erőszakról szól.

Julia egy helyben toporog, nem igazán mozdulnak semerre a dolgai, míg nem egy véletlen folytán találkozik álmai férfiával. Bryce már-már túl tökéletes, a kapcsolatuk nagy léptekkel halad előre és a lány karrierje is egy csapásra beindul. Julia a baljós előjelek ellenére elvakultan kitart Bryce mellett, barátnői és családtagjai hiába figyelmeztetik, minden negatív megjegyzést elenged  a füle mellett. A férfi gyülekezetének hívő tagjává válik, amely furcsa módon a normálisnál sokkal jobban kihat az életük minden területére, főképp a házasságukra, amelybe néhány közösen eltöltött hónap után belevágnak. Ahogy telik az idő, egyre több sötét titok derül ki Bryce-ról és az imádott egyházáról, a férfi már korántsem olyan udvarias és megnyerő, a feleségét szép lassan mindenkitől elszigeteli, így hát Julia már szabadulna, de úgy tűnik, túl késő...


A regény sok tekintetben hasonlít B. A. Paris Zárt ajtók mögött című művére, amely a műfajon belül az egyik legnagyobb kedvencem, de legalább annyi helyen el is tér tőle.  Itt nem csupán egy látszatra főnyereménynek tűnő, de valójában pszichopata férfit ismerünk meg, bepillantást nyerünk egy szekta működésébe és egy szerelmes nő gondolataiba is, aki egyszerűen nem akarja meglátni és elfogadni az igazságot, a boldog élet reményében emberfeletti módon tűri el az érzelmi és fizikai terrort. Olvasunk a közösség és a rég áhított párkapcsolat manipulatív erejéről és az egyéni szabadság törékeny mivoltáról. Ebben a regényben szerettem meg igazán Rena Olsent.


Napjainkban rendkívül aktuális a családon belüli erőszak fájó témája, melyet a legtöbb esetben  a nők szenvednek el. Értetlenül állunk azelőtt, mért nem lépnek ki egy bántalmazó kapcsolatból, mért nem viszik rendőrségre az ügyüket és mért tartanak ki egy borzasztó élet mellett. Vannak, akik a rossz anyagi helyzetük miatt nem tesznek semmit, mások, mint a regény főszereplője, azt remélik, meg tudják változtatni erőszakos férjüket és képesek helyrehozni a házasságukat. Sajnos jól tudjuk, ez egy naiv gondolat és gyakran csupán drasztikus mód nyílik a menekülésre...de hogy pontosan mi, az a regény lezárásából kiderül!

Rena Olsen regényeit megtaláljátok a 21. század kiadó webáruházában ITT

A könyvet és a lehetőséget köszönöm a kiadó munkatársainak!

Ez is érdekelhet

0 megjegyzés

Iratkozz fel!