Klasszikus krimi modern köntösben - Christina Alger : Lányok, mint mi

2:32


Ma egy vérbeli, modern történéseknek és felfogásoknak megfelelő krimit hoztam nektek, amely a klasszikus nyomozós szálat vezeti végig rögös útján.
Christina Alger tavaly A bankár felesége című regényével okozott meglepetést a műfaj kedvelőinek. A pénzmosásról szóló történet női főhősökkel a középpontban sok tekintetben A pelikán ügyiratot idézte, amire ugyan abszolút nem számítottam, de mint nagy John  Grisham rajongó, kellemesen csalódtam. Ezért nagyon kíváncsi voltam, miről fog szólni Alger új könyve.

"Mi történik, ha egy gyilkossági ügy első számú gyanúsítottja nem más, mint az édesapád?

Nell Flynn FBI ügynök egy nagyon személyes ügyben nyomoz. Édesapja a gyilkosságiaknál két fiatal nő halálának ügyén dolgozott, mikor hirtelen életét vesztette egy motorbalesetben. A lány tíz év után visszatér a szülővárosába, hogy eltemesse apját és felszámolja a családi birtokot. De előtte még fontos feladat vár rá: apja közvetlen munkatársa, Nell segítségét kéri a Long Island-i gyilkosságok kivizsgálásában.

A lány nem tudja, kiben bízhat meg. Kísértenek a gyerekkor borzalmas emlékei: csak hétéves volt, amikor az édesanyját brutálisan megölték. A családjával és a bűntényekkel kapcsolatos válaszok, amelyek után kétségbeesetten kutat, talán ott vannak eltemetve az emlékezetében..."

Bár úgy tűnik, lélektani thrillerről van szó, a fő szálat egyáltalán nem a főszereplő személyes kálváriája, hanem egy prostitúciós - és droghálózat felderítése és megbuktatása adja, amelyben a jelek szerint Nell rendőr édesapja is érintett volt, így a lány, annak ellenére, hogy éppen szabadságát tölti, belekeveredik az ügybe és saját szakállára nekiáll felgöngyölíteni a szálakat.



Egy kemény, egyedül is boldoguló, leleményes, erős és gyors észjárású, ám lelkileg sérült hősnőt kapunk személyében, de a feminista hangvétel szerencsére csak annyira erős, hogy még ne legyen túlságosan zavaró, nagyon is hiteles bűnügyi-akciófilmet lehetne belőle forgatni, a végkifejlet pedig korántsem happy end, ami nagyon jól áll a történetnek. 
A mellékszereplők is érdekesek, belesünk a gazdagok piszkos világába és a mélyszegénységben élők nehéz boldogulásába, a tengerparti városka fényes és árnyékos oldala aprólékosan a szemünk elé tárul.

A rengeteg családi drámával foglalkozó, pszichológia thriller és véresen szókimondó skandináv krimi után felüdülés egy modern, mégis klasszikus jegyekkel teletűzdelt nyomozós krimit olvasni, Alger igazán jó abban, hogy 2020-ban leszögezze a könyv elé olvasóit egy ilyen történettel.

A Lányok, mint mi című krimit megtaláljátok a 21. század kínálatában ITT.

A könyvet és a lehetőséget köszönöm a kiadónak!

Ez is érdekelhet

0 megjegyzés

Iratkozz fel!