Ezzel a krimivel vedd rá a pasid, hogy olvasson: Anders Roslund - Kopp - kopp

9:56



A 21.század kiadó nem mondott le a Könyvhétről, virtuálisan, az újdonságok megjelentetésével és akciókkal megtartotta az ünnepet, így nem maradtunk friss kiadványok nélkül. Az egyik ilyen regény Anders Roslund: Kopp-kopp című kötete, így most már a kiadó kínálatában is képviseltetik magukat a skandináv krimik. 

Roslund eddig elég mostoha körülmények között vált viszonylag ismertté hazánkban, ha jól tudom, minden magyarul megjelent műve -amit egyébként társszerzőként jegyzett - más-más kiadó képviseletében jelent meg. Reméljük, a 21. századnál végre jó kezekben lesz és fokozatosan megkapjuk tőlük a teljes szériát, mert hogy a Kopp-Kopp A névtelen lányok sorozat első darabja és bizony, eléggé ígéretes.



Személy szerint úgy gondolom, a skandináv krimiket vagy szeretni, vagy pedig utálni lehet, átmenet nincs. Teljesen más élményt nyújtanak, teljesen más a sítlusuk, mint mondjuk egy brit detektívregénynek, vagy egy amerikai thrillernek. Sok a részletes, már-már elvont leíró hasonlat, a szó és mondatismétlés, így nyomatékosítva a mondanivalót és megteremtve a borongós hangulatot, ami az egész könyvet végigkíséri. Roslund is abszolút így ír, már az első néhány oldalon világossá válik, hová sorolható be a regény. Magyarországon talán Frei Tamás stílusa áll ehhez a legközelebb, aki szintén szereti a tűpontos leírásokat és szintén kedveli többször is megerősíteni a leírt gondolatokat.

Öt piros gyertya egy szülinapi tortán. Várakozással teli pillanat. Honnan tudhatta volna Zana, hogy annyi ember életét megváltoztatja ez a nap? Ő csak el akarta énekelni a Happy Birthday to You-t.
Amikor Ewert Grens belép a stockholmi lakásba, orrfacsaró szag csapja meg az orrát. Romlott étel, és valami, ami még annál is büdösebb. A szeme elé táruló látványt soha nem fogja kitörölni az emlékezetéből.
Közel húsz év múlva újra belép ebbe a lakásba. Valaki visszatért ide, és Zanát keresi. Versenyfutásba kezd az idővel: meg kell találni a lányt, mielőtt a másik a nyomára bukkan.
A Kopp-kopp a bosszú és az árulás velőtrázó története – mindössze három nap eseményeit mondja el, amelyekbe az egész világ beleremeg.
Grens és Hoffman, a két össze nem illő figura megállíthatatlanul nyomoz.
 
A cselekmény egy meglehetősen gyomorforgató bűnténnyel indul, majdnem egy teljes család kegyetlen kiírtásával. Egyedül az öt éves kislány marad életben, aki tanúvédelmi programba kerül és új életet kezd.
20 évvel később Grens nyomozó kénytelen újra elővenni ezt a régi véres ügyet, mert minden jel arra mutat, hogy annak idején jelentős dolgok felett csúsztak el és meg kell találnia a túlélő lánykát is.
Mindeközben Piet Hofmann, rendőrségi informátor halálos fenyegetést kap, ha nem működik együtt az alvilággal, veszélybe sodorja családja életét.
A múlt újra kopogtat és ezúttal be fogja törni az ajtót. Grens és Hoffmann kénytelen összefogni, ha meg akarják menteni az egyetlen életben maradt tanút. Politikai thriller és skandináv krimi zseniális egyvelegét kapjuk meg ebben a könyvben, amely betekintést nyújt a tanúvédelmi program működésébe, az illegális fegyverkereskedelembe, a szervezett bűnözésbe és a bosszú kérdésével is sokat foglalkozik.



Az érintett témák miatt kifejezetten "férfias" kötetről beszélhetünk, ami garantáltan a fotelba szögezi a párunkat, ha csak egy kicsit is szeret olvasni. Nőként szintén nagyon érdekes olvasmány volt (mint említettem, egy kicsit a Frei könyvekre emlékeztet, amiket nagyon szeretek), végig fenntartotta a figyelmemet, amire szükség is volt, ugyanis jó néhány apró részletet kellett összeraknom, hogy a legvégén minden a helyére kerüljön.

A könyvet köszönöm a 21. század kiadónak, ti itt tudjátok megrendelni: Kopp-Kopp!

Kinga szerint: 5/5

#támogatotttartalom


Ez is érdekelhet

0 megjegyzés

Iratkozz fel!