Arcápolási rutin

10:46




Nem terveztem megírni ezt a posztot, mert szinte minden szépségápolással foglalkozó blogon megtaláljuk ezt a bejegyzést, amit egyébként mindig szívesen olvasok, nem egyszer ötleteket is merítek belőle. Már a blog indulásakor is úgy gondoltam, sok újdonsággal nem tudnék szolgálni ezen a téren, mindenki biztosan kívülről tudja már, hogyan érdemes felépíteni legalább egy alap rutint, nemrég azonban ledöbbentem azon, milyen sokan nincsenek még mindig tisztában azzal, hogy egy alapvető bőrápolásra mindenkinek szüksége van, és hogyan követik egymást a lépések, hogyan alkalmazzunk egyes termékeket. Ezért most mégiscsak megmutatom Nektek az én arcápolási rutinomat -az évszaknak megfelelően-, remélem, senki nem alszik el olvasás közben, sőt, hasznosítani tudja majd a leírtakat.
  
Létezik ugyebár a legeslegalapvetőbb, a 3 lépéses rutin: tisztítás, tonizálás, hidratálás. Ez azok számára lehet elegendő, akiket normál bőrtípussal áldott meg az ég, nem küzdenek semmilyen bőrproblémával. Száraz bőrűek már valószínűleg kénytelenek beilleszteni ebbe a folyamatba egy extra hidratáló szérumot, esetenként hámlasztót. A problémás bőrűek pedig.....nos, nekik ennél sokkal bonyolultabb a dolguk, majd meglátjátok.

A másik véglet a 10, azaz tíz!!! lépéses koreai arcápolási rutin: jómagam ehhez közelítek, de azért még nem érem el (6-7 lépést alkalmazok), leginkább azért, mert ha minden egyes kencénél megvárnám, amíg rendesen beszívódik a bőrömbe, sosem érnék be időben dolgozni. Ha érdekel benneteket, szívesen bemutatom a koreai rutint termékajánlatokkal, de most szorítkozzunk az én szokásaimra.


Már jól tudjátok, hogy kombinált bőrrel küszködöm, ami azt jelenti, hogy a T-vonalam és amúgy az állam, az arcvonalam is gyakran harcol a pattanásokkal és az olajosodással, az orcám viszont legtöbbször porzik a szárazságtól. Emiatt nagyon meg kell válogatnom, mit használok, mi az, ami  mindkét problémára jótékonyan hat. Az átláthatóság kedvéért szétbontottam a témát reggeli és esti rutinra, és ezeken belül is több kategóriát fogtok látni.

Reggeli rutin:

1. Arctisztítás: Ébredés után a legelső dolgom, jelenleg a Cosrx BHA lemosóját használom (teszt), az orromon és az államon pedig rásegítek a mitesszerek irtására egy pórustisztító ecsettel. Ha eszembe jut, akkor az ecsetet felváltja egy Konjac szivacs, ami egy pálmarostból készült organikus anyag, kíméletesen tisztít és többféle változatban is kapható, én most a teafaolajjal felturbózott verziót nyúzom. Remélem mondanom sem kell, hogy nem forró és jéghideg vízzel sokkoljuk az arcunkat, hanem középmeleggel végezzük a tisztítást, hogy a pórusok kitáguljanak és a mélyen lévő szennyeződéseket is kiírtsuk, majd langyossal, épp hogy hideggel leöblítjük, összehúzva-visszazárva ezzel az immáron tiszta pórusokat.



2. Kémiai hámlasztók, folthalványító termékek:  Ezeket felváltva használom, egyszerre vagy egymás után sosem.
Egyik reggel pl. az OST Pure Vitamin C 21 szérumát, mert elméletileg reggel hatékonyabban veszi be a bőrünk a C-vitamint. Esetemben ennek a terméknek kell a legtöbb idő a felszívódáshoz, ezért gyakran csak hétvégén kenem fel. Folthalványításra nagyon szuper.
Egy másik reggel használom a Chica y Chico Astazet 4 %-os krémjét, ugyanis a szakirodalom szerint az astaxanthin még a C-vitaminnál is erősebb fehérítő hatással bír, én pedig lelkesen űzöm a folthalványítást.


Egy harmadik reggel pedig felkenek egy BHA-t a mitesszeres területekre, konkrétan a Cosrx 100 ml-es kiszerelését használom, de számomra a szalicilsav nem igazán hozott megváltást, ezért annyira nem erőltetem, csak ha már megvettem, használjam is...Ezt a 3 terméket váltogatom, és beiktatok egy-egy nap szünetet is köztük.
3. Tonizálás: Nem a klasszikus értelemben vett, agyonalkoholozott, szárító nyugati tonikokat használom, hanem egy koreai hidratálót, a Benton Aloe BHA Skin Tonert. Leginkább a vízhiányt pótolja, de nyugtatja is a bőrt.

4. Esszencia: Van egy nagyon jó fermentált, hidratáló és folthalványító esszenciám, szintén a Cosrx-től, csak úgy szippantja magába a bőröm, sokat segített a felszíni vízhiányom kezelésében.

5. Hidratáló arckrém: Jelenleg az Etude House könnyed hidratálóját használom nappalra, egyetlen hátránya a benne lévő illatanyag (teszt).

6. Fényvédő: Mindig, mindig, mindig, főleg, ha még hámlasztasz is! Érzékeny, problémás bőrre inkább a fizikait szokták ajánlani, nekem a Bioderma kémiai fényvédőjével sincs problémám (teszt). A fényvédő mindig az utolsó lépés legyen a rutinodban, mindezek után következhet a smink.



7. Fátyolmaszk: Aki már követi egy ideje a blogot, az tudja, hogy szerelembe estem a fátyolmaszkokkal. Egyszerűen fantasztikusak ezek a jótékony szérumokkal gazdagon átitatott kis szövetek, nem csak egy nyugtató rituálét jelentenek, az arcbőr valósággal megújul a használatuk után, érdemes beiktatni őket a rutinunkba. Vasárnap délután-estefelé teszek fel egy épp szimpatikusat a megtisztított arcomra, ezután este zuhanyzásnál már nem használok lemosót, csak vízzel öblítem le az arcom, majd ha még esetleg igényli a bőröm, felkenem az esti szokásos kencéket. A My Hsin-Ni termékekről a Maszkmánia sorozatban írtam.




Esti rutin:

1. Arctisztítás: Először micellás vízzel távolítom el a sminket (jelenleg Garnierrel), utána jöhet a már említett reggeli lemosó. Nagyon remélem, hogy nem kell kihangsúlyoznom, de soha ne aludjatok sminkben, bármilyen fáradtak is vagytok, mindig mossátok le!

2. Kémiai hámlasztók, folthalványító termékek: Egyszerre esténként is mindig csak egy terméket használok.
Ha nagyon nagy gyulladásaim, vagy sebeim vannak, akkor mindenképp AHA-t teszek fel, ez is Cosrx. Nálam ez a termék éri a legszembetűnőbb eredményt, reggelre mindig nagyon sokat javul a helyzet. Fél óra kell, mire rendesen beissza a bőröm, addig nem fekszem le. Heti egyszer, maximum kétszer használom, mert tényleg erős, igaz, még nem sikerült vele túlhámlasztanom, de nem is szeretnék.

Ha nincs nagy gond, akkor jöhet a Madre Labs 1 %-os retinol szérum, ami pattanásokra, hegekre, ráncokra nagyon hasznos. Nappalra azért nem javaslom, mert a retinol hatását károsítja a napsugárzás. Szintén hetente max. kétszer használom, mert ahogy már írtam, olykor kell a pihenés is a bőrnek.


3. Főleg a retinol után igényel egy kis plusz hidratálást a bőröm, ezért jöhet a tonik és a fermentált esszencia.

4. Éjszakai arckrém: Nemrég találtam rá a Cosrx propoliszos krémjére, ami az éjszaka folyamán szépen nyugtatja, gyógyítja a bőrömet, anélkül, hogy elnehezítené azt (teszt). Ezek után pedig hagyom, had dolgozzon a sok-sok hasznos összetevő.
Bár ez így elsőre lehetséges, hogy soknak, netán haszontalannak tűnik, higgyétek el, a bőrötök meghálálja a törődést, típustól függetlenül. Az én életembe ez a rutin nagyon pozitív változást hozott, de nyilván mindenkinek más a bőre, egyénileg kell, hogy kitapasztalja, milyen kozmetikumokra van szüksége és milyen rendszerességgel kell, hogy használja azokat. Aki viszont állandó, makacs bőrproblémákkal küzd, mindenképp látogasson el szakorvoshoz, mert a gondok forrása gyakran valamilyen allergia, vagy egy gyulladás a szervezetben, ami viszont csak belsőleg kezelhető, ez esetben pedig a legdrágább kozmetikumtól sem várhatunk javulást. Ettől függetlenül úgy gondolom, 4-5 lépés mindenki idejébe belefér, és csak az ázsiaiak hitvallását tudom tanácsolni: ha reggel 15 percig sminkelted magad, este szánj legalább ugyanennyi időt az arctisztításra és az arcápolásra!

Ez is érdekelhet

0 megjegyzés

Iratkozz fel!