Kinga olvas: Hidasi Judit-Keresés

2:03


Egy remek krimi lezárását tartottam a kezemben. Sajnálom, hogy vége lett. De azt hiszem, két kötettel lett kerek a történet.
Mert Hidasi Judit Keresés című regénye bizony egy sorozat második része, így aki nem olvasta az elsőt, mindenképp pótolja hiányosságát - nem csak azért, mert zseniális, hanem mert egy szót sem értene nélküle  a második részből. A két könyv ugyanis szorosan összekapcsolódik, akár egy TV-sorozat epizódjai.

Az Elveszve című regény egy édesanya kálváriájával indult: Dóra két perc erejéig nem figyelt, a kisfia pedig nyom nélkül eltűnt. A nő két év után sem adja fel a reményt, bár kapcsolatai tönkrementek, az egész élete szétesett, alkoholproblémákkal küzd, mégis biztos benne, hogy Matyi él és egyszer még a karjaiba zárhatja őt.  A rendőrség már gyakorlatilag lezártnak tartja az ügyet, Dóra mellett egyedül Puskás nyomozó tart ki és együtt rájönnek, hogy egy Gemenes nevű faluban valószínűleg illegális gyermekkereskedelem folyik a nevelőintézet falain belül, a nyomok pedig végül elvezetnek Matyihoz.
Az első rész egy egzotikus szigeten, a nagy egymásra találással ér véget, a második pedig innen veszi fel a fonalat.


A Keresés első felében továbbra is a szigeten időzünk hőseinkkel, terveket szövünk, kutatunk, nyomozunk. Úgy éreztem,  ezek a fejezetek igyekeznek visszarepíteni bennünket az első könyv történéseihez és hangulatához, de természetesen sok lényeges információ is kiderül belőlük. A családi idill viszont nem tartható fenn sokáig, Dórának meg kell találnia eltűnt apját és a gemenesi gyerekek sorsát is fel kell göngyölítenie, visszatérnek hát Magyarországra, ahol szembesülnek a korrupcióval és a politikai játszmákkal. Míg a könyv első fele lassan, ráérősen csordogál és előkészíti a terepet, addig a második rész felpörög és sorban követik egymást az izgalmas események.

Végül kiderül, miért esett szét annak idején Dóra családja, kik az Aranykör tagjai és hogy ki mozgatta mindvégig a háttérben a szálakat. De sikerül vajon megmenteni az eltűnt gyerekeket? Napvilágra kerülhet valaha ez a sztori? Megbűnhődnek a felelősök? És Dórának kijár valaha a boldog családi élet? Ehhez el kell olvasnatok a könyvet, de annyit mondhatok, hogy tökéletes lezárást kapott a történet, minden kérdésre választ kapunk.


A feszes tempó és az "akciójelenetek" ellenére a regény végig hiteles tud maradni,  nem kérdőjelezzük meg a történéseket, együtt izgulunk a szereplőkkel és együtt rakjuk össze a kirakós darabjait. Hidasi Judit megőrizte rá jellemző stílusát, gyakoriak az egyszavas tőmondatok, amelyek nyomatékosítják az előző állításokat. Az Elveszve tavaly az egyik kedvencem volt, de úgy érzem, az írónő a Keresésben találta meg igazán a hangját és van még egy hatalmas erénye, ugyanis képes úgy szerelmi szálat és családi drámát vinni a cselekménybe, hogy közben ne feledtesse velünk, valójában egy krimit olvasunk. Az Aranykör sorozat egy aktuális, megbotránkoztató témát dolgoz fel zseniálisan felépített módon, én a Filmalap helyében már tárgyalnék a jogokról, legalább lenne végre egy jó magyar krimi...

Kinga szerint: 5/5

Ha kíváncsiak lettetek, itt megtaláljátok az Aranykör sorozatot: 


Ez is érdekelhet

0 megjegyzés

Iratkozz fel!