Kinga olvas: Pfliegel Dóra-Tindertojás

23:03


Elfelejtettük, hogy kell ismerkedni. Elfelejtettük, hogy kell kommunikálni a párunkkal. Elfelejtettük, hogy önmagunkkal is foglalkoznunk kellene. Elfelejtettük, hogyan kell boldognak lenni.

Pfliegel Dóra Tindertojás című kisregénye a társas magány kérdésével foglalkozik, méghozzá arcpirító őszinteséggel. 
Szembesülünk azzal, hogy válnak házastársak gyakorlatilag idegenné és hogy válnak vonzóvá sosem látott emberek. Azzal, hogy úgyis képes tönkremenni egy boldog házasság, hogy egy hangos szó sem hangzik el, egy pofon sem csattan el, De vajon meddig tud élni az ember teljes egyedüllétben, miközben valakitől karnyújtásnyira alszik? A végsőkig tűrnünk kell a boldogtalanságot, vagy egy családanyának is jár egy jobb élet? És vajon lehetséges szeretni valakit, akivel még sosem találkoztunk személyesen? 


Könyv adatok
Cím: Tindertojás
Szerző: Pfliegel Dóra
Kiadó: Athenaeum Kiadó
Oldalszám: 200 oldal
Kötés: Keménytáblás

 
Márti 35 éves, egy kisgyermek édesanyja, odaadó feleség. A férjével már rég közönybe fulladt a házassága, a szokásos havi randiestet leszámítva nem kapcsolódnak ki együtt és nem is érnek egymáshoz. Márti szép lassan saját élete árnyékává vált.
Egy nap Tamás, a férj üzleti útra indul, Márti gyermekkori legjobb barátnője pedig ráveszi a nőt, hogy tegyen végre valamit magáért, mutassa meg magát a világnak és regisztráljon egy társkereső oldalon. A tinderezés pedig pofonegyszerű: aki tetszik, jobbra húzod, aki nem érdekel, egy balos mozdulattal a kukában landol. Az első néhány jelentkező közt meg is bújik a tökéletes lovag: Zoltán középkorú, elvált, kedves, tanult és sármos férfi, mindketten művészlelkek, a társalgások gördülékenyek, az érzelmi kitárulkozást pedig hamarosan aktfotók követik. Márti pedig néhány hét eltelte után úgy fontolgatja a válást, hogy még sosem találkozott újdonsült szerelmével. Pedig egy tojás leütésénél sem tudhatod előre, nem lesz-e záp...


A könyv érdekes módon nem fejezetekből áll, hanem három szereplő elbeszélésből. A monológok viszont bekezdésekkel és eltérő betűtípusokkal vannak megkülönböztetve, így könnyű beazonosítani, kinek a gondolatait olvassuk éppen. Ezekből a leírásokból derül ki Márti és Zoltán hányattatott gyermek-és tinédzserkora, kerülnek felszínre érzelmi sérüléseik és nem éppen harmonikus családi életük. Emiatt pedig könnyen együtt tudunk érezni Mártival, aki néhány lopott csetelés után képes a legnagyobb, legbelsőbb titkait és problémáit megosztani egy vadidegen férfival. Egy férfival, aki előtt azért nyílik meg, mert az kedves, bátorító szavakkal és dicséretekkel halmozza el, amit a férjétől már rég nem kap meg. Igen, emiatt érezzük úgy, hogy lehetséges valakivel szerelembe esni csupán beszélgetések által. És hogy a legnagyobb kockázatot nem a meztelen fotók elküldése jelentik egy ismeretlennek, hanem a teljes lelki kitárulkozás. Félünk, hogy visszaélnek az érzéseinkkel.

Semmiképp sem szeretném lelőni a végkifejletet (és a harmadik szereplő kilétét sem), hiszen a könyv még abszolút friss megjelenés, illetve mindenképp ajánlom, hogy magatok merüljetek el ebben modern a történetben.
Részemről ez egy kivételes könyvélmény, nem csak azért, mert egy délelőtt alatt daráltam le, annyira magába szippantott, hanem mert rövid időt ölel fel, mégis rendkívül jól felépített a történet, a tempó feszes, az események szorosan követik egymást, ez a terjedelem pedig pontosan annyi, amennyi lakozott a sztoriban, se több, se kevesebb oldal nem hiányzott. 

Egyedül talán néhol a kissé vulgáris szóhasználatot és az esetenként túlzásba vitt szépirodalmi utalásokat kifogásoltam a könyvben, de egyrészt úgy gondolom, ezek hozzásegítenek a karaktererek megismeréséhez, másrészt minden modern kori magyar műben van egy bizonyos "elvontság", legyen az film, színdarab, vagy regény, így ezt sem könyvelem el negatívumként. Mindent összevetve, ha valami olyan témát kerestek, ami aktuális, de nem szokványos köntösbe van csomagolva, a Tindertojás lesz a ti könyvetek. 

Kinga szerint: 5/4

A könyvet köszönöm az Athenaeum kiadónak, Pfliegel Dórának pedig az élményt!

Ha a kíváncsiak lettetek, ti is megtaláljátok már a könyvesboltokban, vagy meg tudjátok rendelni a Líra honlapjáról: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/tindertojas

Ez is érdekelhet

0 megjegyzés

Iratkozz fel!